сряда, 11 март 2015 г.

Коя е Тя



Бояна Петкова - Художник


Бояна Петкова е родена на 2.10.1979г. в град Пловдив. Нейният житейски път преминава през различни етапи на търсене и изразяване чрез изкуството. 
През 1993-1997 НХГ "акад. Илия Петров" изучава специалност Живопис в класа на Христо Кирчев. 
През 1998 записва курс по моден дизайн към Институт по Маркетинг - София.
1999-2003 - изучава спец. Текстил в класа на проф. Анна Бояджиева в НХА. 
Самата тя споделя за себе си, че започва да рисува доста по-късно, едва през 2012. Изцяло работи в техниката на акварела, като спазва академичната композиция и се придържа към здравата анатомична постройка на изображението. Това обаче е само основа в нейното творчество, основа, на чийто фон разгръща отношенията светлина/сянка и съвсем формалните докосвания между формите в пространството. Обича да представя обектите, които рисува, чрез играта на светлосенките по тях, понякога съзнателно избягвайки контурите им, като оставя недоизказани част от формите. 


Акварел


Акварел


 Акварел


Акварел



Акварел


Акварел


 Акварел


Акварел
 

Авторката споделя: "За мен главното предизвикателство се оказва това, да предам чрез минимум средства, едно силно художествено присъствие на листа. Затова и се спрях на акварела като една перфектна техника за тази цел".

Творбите на Бояна са изключително въздействащи със своите плуващи в светлина и сянка образи, свързващи съзнателни и подсъзнателни преживявания.  Богата чувствителност, изразена в психологическо състояние, даващо живот на картините. Емоционален трепет изливащ се на листа сякаш на един дъх, ни потапя в тази динамика. 

InsideARTs от А.Р.И.З.-7 представя неповторимата Бояна Петкова!


2 коментара:

  1. Картините ви ми въздействат силно емоционално!Благодаря
    че ви има! Пожелавам ви щастливо творчесо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване